EKOMUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA SLOVENIJE
Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
T: +386 (0)3 571 80 21, E: ekomuzej@zkst-zalec.si

TIC Žalec
Šlandrov trg 25, 3310 Žalec
T: +386 (0)3 710 04 34, F: +386 (0)3 712 12 62, E: tic@zkst-zalec.si
Spremljajte nas

Žalec

Žalec je prijetno mesto, polno spominov na bogato preteklost, z živahnim življenjskim in kulturnim utripom ter vabljivo zeleno okolico. Sledove bogate preteklosti je moč zaslediti v dobro ohranjenih zgradbah starega trškega jedra – Savinova hiša, Zotlova kovačija, v bližini mesta stoji dvorec Novo Celje iz sredine 18. stoletja. Občina Žalec se lahko pohvali tudi z naravnimi znamenitostmi, kot je Jama Pekel v Šempetru in naravni rezervat ribnik Vrbje, velik 13.5 ha, ogledate si lahko tudi zgodovinske ostanke Rimske nekropole, ki je drugi največji ohranjen arheološki park v Evropi.

Žalec.

Žalcu in okolici dajejo pečat nasadi hmelja, po katerem dolino imenujejo tudi dolina zelenega zlata.
Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec je raziskovalna in izobraževalna organizacija. Ustanovljen je bil 1952. leta za pospeševanje razvoja slovenskega hmeljarstva. Glavno področje dela so raziskave in svetovanje na področju hmeljarstva ter pridelava zdravilnih zelišč. Ogledate si lahko nasad zdravilnih in dišavnih rastlin in poizkusite pivo mikropivovarne v degustacijski sobi, kjer se boste počutili kot v pravi pivnici. V stari sušilnici hmelja poleg inštituta je začel delovati tudi Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ki predstavlja osrednjo točko, kjer boste izvedeli vse o povezavi Spodnje Savinjske doline s hmeljarsko dejavostjo skozi čas. Usmerili pa vas bodo tudi do vseh ostalih postojank in informacijskih točk po dolini, ki so pravzaprav del Ekomuzeja, razpredenega po vsej dolini.
Če želite ogled Žalca in okoliških krajev doživeti čim bolj neposredno, vam priporočamo kolesarjenje, saj je Spodnja Savinjska dolina prepletena s sedemnajstimi kolesarskimi
potmi. Dobro označene in vzdrževane poti so pravi raj za kolesarske navdušence, saj vodijo mimo večine turističnih točk Spodnje Savinjske doline. Občina Žalec kot nosilka projekta Ekomuzej organizira skozi vse leto tudi mnogo različnih prireditev, povezanih s hmeljarstvom, kot so pohod po hmeljski poti, obiranje hmelja na star način in mnoge druge, posebej predstavljene na tej spletni strani pod zavihkom »Dogodki«.

Pohod.

Povezave

Podpora Ekomuzej-ju
Podpora Ekomuzej-jualt
Izdelava spletne strani: AV studio