EKOMUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA SLOVENIJE
Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
T: +386 (0)3 571 80 21, E: ekomuzej@siol.net

TIC Žalec
Šlandrov trg 25, 3310 Žalec
T: +386 (0)3 710 04 34, F: +386 (0)3 712 12 62, E: zkst.tic@siol.net
Spremljajte nas

PIVSKA PITA

 

 

 

 

V pivski piti je pivo ena glavnih sestavin, saj daje jedi rahlost, aromo, ukus...
Pita je popolnega okusa in zelo enostavna za pripravo.

Sestavine

500 g zmletega piščančjega mesa
5 žlic olja
1 večji por ali
2 glavici čebule
300 ml piva Kukec savinjsko pivo
4 cela jajca
500 g vlečenega testa - kupljenega
sol, poper in vegeto, če jo imate radi
(namesto nje lahko uporabite malo suhega med prsti dobro zdrobljenega luštreka)

Priprava

Opran por drobno nasekljate in ga na olju podušite skupaj z mletim piščančjim mesom.
Ko voda izpari, dodate začimbe, premešate in nadev ohladite.
Medtem, ko se zmes hladi, si pripravite pivski premaz za testo.
Jajca stepete s ščepcem soli, dodate pivo in malo popra ter še enkrat dobro premešate.
Pekač, v katerem se bo pekla pita, naoljite. Nato začete zlagati plasti. Najprej pekač
pokrijete z enim listom testa, ki ga s čopičem premažete s pivskim prelivom.
Po vrhu potresete par žlic nadeva in pokrijete z naslednjim listom testa.
To ponavljate dokler ne porabite vsega testa. Zaključite s testom, ki ga prav tako
premažete oz. prelijete s preostalim prelivom. Še surovo pito razrežete na kose kakor torto
in jo pečete 35 min v predhodno ogreti pečici na 180 °C.

Za vegetarijance pripravite vse enako, samo mleto piščančje meso zamenjate s šampinjoni,
ki jih začinite samo s poprom, soljo in jih potresete z mletim koriandrom.

Poleg pite postrezite zelo dobro ohlajeno pivo Kukec savinjsko pivo.

Dober tek!

PIŠČANČJI FILEJI V PIVSKEM TESTU

Priprava


Čas priprve: 30 min

Zahtevnost: nezahtevno



Za štiri osebe potrebujemo:

600 g piščančjih prsi
200 g pšenične ostre moke
2 jajci
300 ml piva "Kukec savinjsko pivo"
sol, poper, curry začimba – po potrebi in okusu
olje za cvrenje


Za jogurtovo omako:

2 dl jogurta
1-2 vloženi kisli kumarici
ščep soli, malo popra
malo petršilja
limona
kisla smetana


V globoki skledi razmešajte jajci, ščep soli, moko in pivo. Zmes pustite stati deset minut, da moka nabrekne. Med tem narežite prsa v fileje in jih začinite s soljo, poprom in currijem. V ponvi segrejte olje do prave temperature (ko leseno kuhalnico pomočite v olje, se okrog nje začnejo delati mehurčki).
Pripravljene, začinjene fileje pomočite v pivskem testu in jih ocvrite v pripravljenem olju. Ocvrta piščančja prsa popivnate s papirnatim kuhinjskim prtičkom in postrežite z zeleno solato in jogurtovo omako.

Priprava jogurtove omake:

K jedi postrežemo jogurtovo omako, ki jo naredimo iz zgoraj navedenih sestavin. Peteršilj in kisle kumarice najprej drobno nasekljamo in dodamo v jogurt. V kolikor se vam zdi, da je omaka premalo kisla, ji dodamo malo limone in morda malo kisle smetane.

Dober tek!



PIKANTNE PALAČINKE S PIVOM "KUKEC SAVINJSKO PIVO"

Za 4 osebe potrebujemo:

150 g moke
1/8 litra mleka
2 jajca
ščepec soli

Razen tega:

3 žlice olja
4 žlice nastrganega ementalca

Za oblogo:

4 rezine ementalca
1/8 litra sladke smetane
1/8 litra piva Kukec savinjsko pivo
3 žlice nastrganega ementalca
1 žlico nastrganega hrena
125g gnjati
poper, sol

Za preliv:
1/4 litra piva Kukec savinjsko pivo

Iz moke, mleka in jajc naredimo testo in ga pustimo počivati pol ure, da se moka napne.
V ponvi spečemo nato v vročem olju 4 palačinke. Tik preden palačinke obrnemo,
ko je na površini še mehka, jo potresemo z žlico nastrganega ementalca, obrnemo in
popečemo še po drugi strani.
Palačinke zložimo eno poleg druge v pekač. Iz smetane, piva, nastrganega sira, popra, hrena
in soli zmešamo kašasto zmes. Z njo premažemo palačinko in dodamo eno rezino ementalca in
narezano gnjat.
Nazadnje nalijemo v pekač k palačinkam še 1/4 litra piva Kukec savinjsko pivo.
Palačinke pečemo pri 250°C od 15 do 20 minut. Med tem časom se sir razleze in na vrhu se naredi
hrustljava svetlo rjava skorjica.

Dober tek!

Podpora Ekomuzej-ju
Podpora Ekomuzej-ju
Podpora Ekomuzej-jualt
Izdelava spletne strani: AV studio